27Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
SOUEE

Как да помогнем на децата да преодолеят стреса при епидемия от коронавирус?

 

На фона на непрекъснатия информационен поток от страна на властите и медиите, че трябва да бъдем изключително предпазливи спрямо най-уязвимите, е редно да обърнем внимание и на тези, за които ситуацията е необяснима и плашеща и би предизвикала допълнителен стрес, а именно нашите деца.

Световната здравна организация публикува списък с важни съвети в помощ на родителите, свързани с подхода, който е добре да използват, когато разясняват обстоятелствата около новия вирус пред децата си. Екипът на Фондация "Работилница за граждански инициативи" споделя превантивните мерки с Вас, нашите читатели:

Реакциите на децата по време на стрес могат да бъдат различни. Едни се вкопчват в родителите си, други изпадат в състояние на тревожност, някои се затварят в себе си или имат прояви на ярост, превъзбуда. Дори могат да започнат да се изпускат нощем. Бъдете до тях в такива моменти, за да усещат Вашата подкрепа, изслушвайте тревогите им, показвайте им още повече любов и внимание.

Постарайте се да бъдате в обкръжението им, избягвайте отделянето си от тях. Ако се наложи хоспитализация, говорете редовно по телефона и им вдъхвайте увереност.

Придържайте се в максимална степен към обичайния им режим, а при смяна на обстановката им помогнете да си създадат нов такъв, който да включва време за учене, но също и за игри и почивка.

Необходимо и също така да им обясните по спокоен начин какво би могло да се случи: например някой от семейството и/или самото дете може да се почувства зле и да се наложи да влезе в болница за известно време, за да бъде под грижите на лекарите.

Грижата за здравето и щастието на най-малките е изцяло в наши ръце. Затова трябва да поемем отговорността да ги подготвим за предизвикателствата на времето, в което живеем.Дата на публикацията: 30 Март 2020 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици