30Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Кандидатстване за Space Camp Turkey 2016 Водеща

Кандидатстване за Space Camp Turkey 2016

Space Camp Turkey e космически център за обучение, намиращ се в гр. Измир, Турция. Програмите са адаптирани за деца и младежи на възраст от 9 до 15 години, с интереси в областта на астрономията, физика, математика, технологиите, биологията и всички други науки. В света има едва три подобни центъра, като в Европа и съседните държави Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-треноровъчен лагер. Той е създаден по модел на NASA през 2000 година от г-н Кая Тунджар и съпругата му, г-жа Мери Милс Тунджар.

Космическият център провежда обучителни програми от април до септември, като от основаването му до момента през програмите му са преминали над 15 000 участника.

От българска страна, национален координатор за програмите на Space Camp Turkey е „Център за творческо обучение”. Сътрудничеството на двете организации стартира през 2004 година, от тогава, ежегодно се излъчват български участници и отбори от цялата страна. До 2015 година в програмите на Space Camp Turkey са взели участие повече от 600 деца и младежи от България.

Програмите на космическия център дават възможност на участниците да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Провеждат се занятия по конструиране на ракети, управление на космически совалки, термодинамика и много други. Участниците обличат астронавтски костюми, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и много други. Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени тренери и специалисти. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

През 2016 година „Център за творческо обучение“ ще подготви и изпрати три групи от по 20 участника всяка, които ще се включат в международната космическа седмица, заедно с техни връстници от целия свят. 

https://www.youtube.com/watch?v=bJUQ7zyXuM4

https://www.youtube.com/watch?v=iHuMeQo5rwg

Кандидатстване

Уважаеми участници,

Представяме на Вашето внимание темите, сроковете и изискванията за конкурса през 2016 г. Както винаги, те изискват от вас да размишлявате, да демонстрирате запознатост, да покажете отношение към проблемите на света и да бъдете себе си. Не е малко значението на вашия стил, на споделеното преживяване и на формата, която сте избрали, за да ни убедите, че сте съпричастни към проблеми, че високо цените активността, че искрено вярвате в сътрудничеството, изградено върху доверие и уважение. Всяко есе, което дава малка частица от вас, е важно и значимо. 

Теми за ученици Space Camp Turkey 2016 година.

Тема 1. Земята, Марс и скритата вселена. ( 300 думи)

Тема 2. Океан и космос – две вселени – едно бъдеще. Моят принос за проекта „ТераМАР“. ( 500 думи)

Тема 3. Космически пейзажи – далечните галактики и ехото от големия взрив. (500 думи)

Изисквания към есетата:

Да не се надвишава броя думи.

Есетата да съдържат информация за обратна връзка.

Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат.

Срок:

До 15 февруари 2016 година – Първи тур – Изпращане на есета

Чрез регистрационната форма, която ще бъде публикувана до 10 декември 2015г.

 Дата на публикацията: 03 Декември 2015 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици