27Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
И тази година СОУ за европейски езици се включва в инициативата „Ден на кулинарната революция“ на Джейми Оливър Водеща

И тази година СОУ за европейски езици се включва в инициативата „Ден на кулинарната революция“ на Джейми Оливър

 

На 19 май (един ден преди старта на официалната кампания) за втора поредна година в СОУ за европейски езици се проведе Ден на здравословното хранене, организиран и спонсориран от Училищното настоятелство на СОУЕЕ и провокиран от инициативата “Food Revolution Day“ на известния английски кулинар и телевизионен водещ Джейми Оливър. Мая Мицова от Училищното настоятелство разказа на учениците за идеята на популярния готвач, а   два отбора от 9 и 10 клас показаха как на практика може да се приготвя здравословна храна.

Достъпът до прясна и качествена храна е право на всяко дете, но по настоящем ние не го осигуряваме. Милиони деца по света ядат твърде много вредна храна, докато други милиони деца не получават достатъчно храна, необходима им да израстнат и заякнат.

Ето защо е абсолютно необходимо да обединим гласовете си в един общ силен глас и да притиснем правителствата и бизнеса да създадат по-здравословен и по-щастлив свят на бъдещето.

На 20 май в 10:00 ч. местно време, в Лондон, Джейми Оливър ще даде началото на излъчването на живо в личната му фейсбук страница (Jamie Oliver) на видеоклипове с много готвене, съвети, дебати и забавление. След това той ще предаде щафетата на първата от десетте държави, разположени на шест континента, с най-много участници. Всяка от тези държави – Австралия, Индия, САЩ, Кения, Канада, Танзания, Германия, Холандия, Нигерия и Бразилия – ще бъде домакин на собствено целодневно събитие с участието на местни готвачи и известни личности.

Партньори на FOOD REVOLUTION DAY ще бъдат цели училища, в които децата ще приготвят рецепта за здравословна закуска, посланици на инициативата ще водят кулинарни класове, ще има и хиляди хора, празнуващи радостта от храната, образовайки и вдъхновявайки други да се присъединят към осъществяването на позитивна и дълготрайна промяна.

През целия ден ще се излъчва на живо от местата на събитието в целия свят, за да се покаже колко важна е ролята на добрата храна, както и на кулинарните умения в борбата срещу свързаните с начина на хранене заболявания.

Какво мога да направя?

Вие решавате какво ще направите. Промяната започва от вкъщи, като просто се научите да готвите няколко прости, но хранителни ястия и продължава като предадете уменията си на познати и приятели. Промяната може да се състои също в това да готвите заедно с децата си, да подкрепите местната храна или да поканите любими хора, за да отпразнувате радостта от прясно приготвената домашна храна. Също така можете да убедите местната общност да стане част от инициативата.

Заедно можем да направим малки промени, които да окажат голямо въздействие!

https://www.facebook.com/jamieoliver

http://www.jamiesfoodrevolution.org/news/food-revolution-day-one-week-to-go/Дата на публикацията: 19 Май 2016 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици