30Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Международният ден на Франкофонията празнуван от франкофоните на СУЕЕ Водеща

Международният ден на Франкофонията празнуван от франкофоните на СУЕЕ

 

Всяка година  от 1970 насам, месец март  е посветен на честването на Франкофонията по света. България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 година..274 милиона франкофони на петте континента празнуват световната седмица на Франкофонията, чийто кулминационен момент е 20 март .

На 22 март 2017 г. в Аулата на Русенски университет учениците от СУЕЕ, изучаващи френски език отбелязаха своя празник. Събитието бе организирано с подкрепата на Монтюпе ЕООД.   

Гостите на събитието бяха многобройни- г-н Стефан Дюлае, председател на Френско-българска търговска и индустриална камара; г-жа Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Френско-българска търговска и индустриална камара; г-жа Попова, заместник-ректор на Русенски университет; представители на регионалния инспекторат по образованието; директорите на СУЕЕ; представители от ръководството на група Монтюпе; бивши ученици франкофони от СУЕЕ; настоящи ученици франкофони от СУЕЕ, както и техните учители и родители.

Тържеството бе наситено с пиеси,  стихотворения, песни и танци на малките, по-големите и завършващите училище ученици франкофони. В пиесите партньори на българските ученици бяха французи, работещи в Монтюпе, помагащи им в овладяването на езика.

Празникът завърши с кулинарна изложба – творение от ръцете на ученички от горен курс, както и с официален коктейл във френски стил.

 Дата на публикацията: 27 Март 2017 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици