27Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Ученици от СОУ за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“ със специални дипломи от НАСА

За девета поредна година български ученици се обучават в научно-образователния Космически лагер в Измир, Турция. Това е един от трите обучителни центъра на американската космическа агенция в света. Работи по програми, разработени от космически специалисти и разполага със симулатор на совалка в реален размер, в която се пресъздават близки до реалните условия на подготовка и осъществяване на космически полет. Турският космически лагер e научно-образователен център, отворен за деца и младежи от цял свят. Предлага програма, изпълнена със знания и емоции, която провокира към изяви в областта на науката и високите технологии. Преминавайки през интерактивните космически симулатори младежите развиват своите умения за работа в екип, поведение в кризисни ситуации, взимане на решения и общуване на чужд език.

Участниците от България са на възраст от 9 до 15 години, се завърнаха от тренировъчния лагер, който се проведе между 28.07 до 03.08.2013г. Това е третата група участници за това 2013 г, която бе представена от 33 “астронавта” деца от цялата страна.

След успешното си представяне в конкурса за написване на есе, организиран от Центъра за творческо обучение, учениците от СОУ за европейски езици Петя Димитрова и Виктор Велчев от VII клас, Преслава Градева, Атилла Чакъров и Сонер Юсеин от VIII клас имаха уникалната възможност да се обучават в научно-образователния Космически център на НАСА – Space Camp. Тук те тренираха в условия на безтегловност, научиха как се отглеждат растения без почва и слънце. Работиха в отбори с деца от Гърция, Йордания, Япония, Англия и Турция. Намериха си нови приятели.

В края на шестдневния лагер учениците от СОУЕЕ получиха специални свидетелства от НАСА. Тези свидетелствата от участието в лагерите дават кредити за постъпване в Световни университети свързани с науки.
 Дата на публикацията: 13 Август 2013 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици