27Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages

Клисарова пред БНР: Очакваме между 600 и 700 млн. евро за образование и наука

Първа част: професор Лъчезар Аврамов

Втора част: професор Анелия Клисарова

Не е ясно как ще се използват договорените европари за наука и образование, заяви в предаването "Неделя 150" професор Лъчезар Аврамов, представител на българските учени. По думите му, липсата на ресорен заместник-министър досега показва за пореден път, че няма политика за развитието на наука в България, оттам няма финансиране:

Сега говорим за първи път за европейска програма, която се "Нарича наука и образование за интелигентен растеж", която има такава цел – да се използват европейски средства, за да се помогне на българските политики. Тук има фундаментален проблем – български политики няма и поради това не е ясно как ще се използват европейските средства. Новият министър проф. Клисарова попада в една много деликатна ситуация, защото тя поема всъщност този пост в условия на вакуум. Това е ненормална политическа ситуация за един нов министър. Тя няма никаква основа, за да развива собствената си политика. /.../ На 21 август Министерският съвет приема едно решение, което така да кажем е предпоследният документ за бъдещето сътрудничество с ЕС, където тази програма цялата е редуцирана до 500 млн., а средствата за наука са определени – 151 млн., което е смешно, глупаво и абсолютно излишно. Това са средства, които една държава въобще няма нужда да търси от някакви европейски партньори.

Преговорите с Европейския съюз за договаряне на евросредства за образование и наука са били тежки, коментира просветният министър Анелия Клисарова:

Много трудно беше, много преговори водихме, много сме закъснели за това въобще да я има тази оперативна програма. /.../ Ние очакваме между 600 и 700 млн. евро за образование и наука. Това са само предварителни разчети. /.../ В никакъв случай не сме се отказали да се борим и за тази програма, и за повече пари в тази програма.

Относно това за зам.-министър – от понеделник ще бъде назначен и такъв потенциал ще има, който ще отговаря и за европрограмите, и за развитието на науката и образованието заедно. Нашата тенденция е обща. Абсолютно съм съгласна – европарите са само за подпомагане, ние самите трябва да наложим това, че науката и образованието са водещи в политиката на нашата държава, затова се боря от 3,5 поне до 4,5 да стигне от БВП процентът, който ще е за образование и наука и поне да можем да достигнем това, което беше при тройната коалиция само за наука.

Източник: БНРДата на публикацията: 25 Август 2013 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици