30Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
"Промяната" в детския живот Водеща

"Промяната" в детския живот

Кой се замисля за живота на българските деца? Най-вероятно техните родители. Кой друг? Социалните предприемачи. Да, това е истина!

За първи път в България фондация Reach for Change в партньорство с Нова телевизия организира конкурса „Промяната", който има за цел да помогне както на неправителствени организации, така и на граждани, които имат иновативна предприемаческа идея в ранен етап на осъществяване или все още не знаят как биха могли да я реализират. „Промяната" дава шанс на всеки един кандидат да развие своите бизнес умения, да намери още един източник за финансова подкрепа за постигането на своите социални каузи, за менторство и контакти с други социални предприемачи от три континента.

Reach for Change започва да се занимава със социално предприемачество през 2010 г. в Швеция, като днес има представителства в 9 държави на 3 континента. Организацията непрекъснато разширява своята мрежа от социални предприемачи, които имат за цел да направят света едно по-добро място за децата. През 2013 г. те са променили живота на повече от 1 млн. деца в различни държави, сред които Швеция, Русия, Танзания, Гана, Конго и др.

Тази година „Промяната" пристига и в България, давайки възможност на всеки да остави следа след себе си. До 26 август желаещите могат да кандидатстват, без значение дали става въпрос за организация или социално-ангажиран предприемач. Кандидатите за „Промяната" трябва да попълнят формуляра, който се намира на страницата на Нова телевизия, като първоначално създадат свой профил и след това постепенно споделят идеята си.

Що се отнася до условията за кандидатстване, те никак не са малко. Кандидатите трябва:

    ·         да са социално ангажирани и съпричастни към ценностите, които каузата защитава;

    ·         да бъдат пълнолетни български граждани или граждани на друга държава с официално разрешение да работят и живеят тук;

    ·         да притежават предприемачески дух и потенциал;

    ·         да имат ясни идеи, покриващи критериите на конкурса.

„Идеите трябва да имат потенциал за системна промяна на национално ниво; да са креативни и в ранен етап от своята реализация; да имат потенциал за развитие; в основата си да решават социален проблем, свързан с младежта и да са финансово устойчиви в дългосрочен план.", разяснява Юрий Вълковски, мениджър на програмата в България.

Конкурсът ще се проведе на няколко етапа. В първия етап кандидатурите ще бъдат разгледани от доброволци. Тези, които отговарят на базисните изисквания, ще преминат нататък.

Във втория етап всички подбрани кандидатури ще бъдат прочетени и оценени от експерти от партньорски организации, институции и бизнес представители, работещи в сферата. След това ще се проведе и т.нар. „административна проверка" от служители на Reach for Change. „В този етап не само ще проследим документите на кандидатите, но и ще се опитаме да видим какво име са си изградили, включително и в интернет. Ще се свържем и с хората, които са дали своите препоръки за тях. С някои ще се срещнем дори лично!", поясни Юрий Вълковски.

До четвъртия етап от конкурса ще стигнат едва двадесет от всички кандидати. Това е етапът, в който служителите на Reach for Change и мениджъри от Нова телевизия ще се срещнат лично с кандидатите и ще проведат интервю с всеки един от тях за около 20 минути, за да селектират петима финалисти.

На финалния етап (онлайн гласуване) участниците ще имат възможност да популяризират своята каузата като качат в профила си видео визитка и други материали. От 19 октомври до 9 ноември публиката ще може да избере трима кандидати, които да продължат да се борят за първото място. Останалите двама ще бъдат включени към програмата „Лаб" на Reach for Change.

Селекцията на абсолютния победител измежду тези три кандидати ще бъде направена от жури, състоящо се от мениджъри на Нова телевизия и деца на служители.

Конкурсът ще приключи не само с един, а петима победители. Четиримата финалисти, включени към програмата „Лаб", ще получат финансова подкрепа в рамките на 7,500 лв., а абсолютният победител ще получи 30,000 лв. и личен наставник. Той ще бъде включен към програма „Инкубатор". Всеки един от тях ще има възможност да популяризира идеите си чрез медийните партньори на „Програмата" – Нова телевизия и www.ngobg.info.

„Лаб" и „Инкубатор" са мрежи, в които финалистите, минали през тежката селекция на конкурса „Промяната", могат да обменят опит, да получат достъп до обучения, средства и подкрепа за разработка, реализация и пропорционално усъвършенстване на проекти и идеи си. Абсолютните победители на „Промяната" от цял свят биват включени в „Инкубатора" за три години. Към момента в него има около 46 участници. Те получават достъп до обучения, чрез които да придобият умения в областта на стратегическото планиране, контрол и оценка, ораторство, привличане на финансови и човешки ресурси и умения за развитие на един устойчив бизнес модел. „Лаб" в своята същност е „по-лекият вариант на „Инкубатора".

Повече информация за програмата можете да намерите тук.

Източник: www.ngobg.infoДата на публикацията: 23 Юли 2014 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици