30Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност Водеща

Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност

Загинали до момента

Детска декларация за безопасност на движението по пътищата

Всеки ден повече от 500 деца губят живота си от пътнотранспортни произшествия в световен мащаб. Десетки хиляди са ранени. „Спаси живота на децата“ е официалното лого на Третата глобална седмица на ООН за пътна безопасност. В тази връзка ООН разпространи „Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата“, в която децата изразяват своите мисли и страхове за движението по пътищата, иформира агенция „Фокус“
Тази декларация е призив за отбелязване на Третата глобална седмица за безопасност на ООН през май 2015г. Призив към световните лидери да включат в плановете за устойчиво развитие като основна цел намаляването на жертвите от пътнотранспортните произшествия в световен мащаб, така че на всякъде по света децата да могат да се движат по-безопасно.
В България ежегодно над 1000 деца стават жертва на пътнотранспортни произшествия. Загиват и биват наранявани като пешеходци, пътници в автомобилите, водачи на велосипеди, мотопеди, мотоциклети и автомобили. Над 30 губят живота си, а повече от 100 остават с трайни увреждания. И за това състояние основна вина носят възрастните на всички нива, за това че не ги обучаваме, не ги пазим и не им показваме правилата и опасностите в движението така че те да придобият правилни навици и да се пазят.
Децата загиват като пътници в автомобилите, като пешеходци, велосипедисти, по късно като водачи на мотопеди, мотоциклети и автомобили.

За периода 2011-2014 г. в резултат на пътнотранспортни произшествия са загинали 114 деца и 4346 са получили различни наранявания, голяма част от които са останали с трайни увреждания за цял живот.

Над 67% от загиналите деца и 45% от ранените при ПТП са били пътници в и на превозното средство. Над 90% от загиналите деца като пътници и близо 80% от ранените са пътували в леки автомобили.

Целта на „Седмицата“ е да се даде допълнителен тласък за постигане целите на Десетилетието за активни действия по безопасност на движението по пътищата 2011- 2020 г. да бъдат спасени 5 000 000 човешки живота.

Третата глобална седмица за безопасност на движението на ООН посветена на детската безопасност дава огромна възможност за мобилизиране на широк кръг от институции на централно и местно ниво за извършване на оценка на детския травматизъм по пътищата, набелязване и реализиране на редица мероприятия за опазване живота и здравето на децата в пътното движение.Дата на публикацията: 18 Март 2015 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици