05Декември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
СОУ за европейски езици се включи в „Тотална диктовка“ Водеща

СОУ за европейски езици се включи в „Тотална диктовка“

На 18 април точно в 14 00 ч. ученици, изучаващи руски език от 6, 9 и 10 клас и бивши възпитаници, някои от които студенти, включиха СОУ за европейски езици в световната акция за проверка на познанията по руски език „Тотална диктовка“.

„Тотална диктовка” е ежегодна образователна инициатива, която минава под формата на доброволна диктовка по руски език за всички желаещи. Целта на инициативата е да даде възможност на всеки човек да провери своите знания по руски език и да събуди интерес към повишаване на езиковата култура.

Идеята на доброволната диктовка се ражда в руския град Новосибирск в студентския клуб на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет „Глум-клуб” в началото на 2000-те години. За 12 години живот Тоталната диктовка се превръща в мащабен международен флашмоб – през 2014 г. инициативата се състои в 352 града из целия свят, като обхваща 47 държави. В нея взимат участие повече от 64 000 души, а 52 000 гледат онлайн-транслацията.

Организатор на инициативата е фонд за подкрепа на езиковата култура „Тотална диктовка”.

Тази година откъс от новия роман на Евгений Водолазкин „Авиаторът“ бе диктуван освен в Русе и в Монако, Пхенян, дори в Антарктида. Включиха се и почти всички университети в Москва, Държавната библиотека, Третяковската галерия и Руската академия на науките.Дата на публикацията: 20 Април 2015 Автор: Админ1

Галерия със снимки

 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици