30Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Глобална седмица за пътна безопасност "Спаси живота на децата" Водеща

Глобална седмица за пътна безопасност "Спаси живота на децата"

Видеоклип

491 ПТП са станали в Русенска област от началото на годината до 20 април. 112 от тях са тежки или с 38 повече от миналата година. 135 са ранените тогава, а 10 са загиналите, стана ясно по време на пресконференция днес в Русе. Темата бе стартирането на Третата глобална седмица на ООН по безопасност на движението /4 – 10 май 2015 г./, чието официално лого с решение на Общото събрание на ООН е „Спаси живота на децата!“. Представена бе програмата на седмицата и предвидените инициативи в Русенско с участието на представители от Областна администрация, Община Русе, Български червен кръст, Регионален инспекторат по образование, Фондация “Безопасни улици от Валя”.

Мотото на тазгодишната национална инициатива е „Спаси живота на децата!“. Кампанията е под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. Тя се провежда по повод Третата глобална седмица на ООН по безопасност на движението /4 – 10 май 2015 г./.

Националната кампания се осъществява от Министерството на вътрешните работи в партньорство с Министерството на образованието и науката, областните администрации в страната, Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, Българския Червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.

Медийни партньори в реализиране на инициативата са БНТ и БНР. С тяхно съдействие за целите на кампанията са изготвени видео- и аудиоклипове, които ще бъдат излъчвани в национален ефир. Те са предоставени официално с възможност за излъчване и от местни телевизионни и радиостанции, както и за публикуване в печатни и електронни издания и на интернет сайтове.

Всеки ден по света 500 деца губят живота си при пътнотранспортни произшествия, а десетки хиляди са ранени. Седмицата на пътната безопасност е обявена с решение на Общото събрание на ООН на 10 април 2014 година. Във връзка с дните от 4 май до 10 май 2015 година ООН разпространи «Декларация на децата за безопасност на движението по пътищата», която призовава световните лидери да потърсят решения за намаляване на жертвите при ПТП. Целта на кампанията е да предизвика широка обществена дискусия и да обедини усилията на семействата, институциите, медиите и неправителствения сектор срещу агресията на пътя и предотвратяването на бъдещи инциденти.

ОДМВР – Русе и нейните местни партньори се присъединяват към Третата Глобалната седмица за пътна безопасност с различни мероприятия, които бяха оповестени на пресконференция днес.

В област Русе в рамките на националната кампания са предвидени - беседи, посветени на пътната безопасност, на служители от „Пътна полиция“ от районните управления на МВР и представители на БЧК с ученици от начален курс в учебните заведения в страната; специализирани полицейски операции по метода „Широкообхватен контрол“ за използването на обезопасителни системи за деца, колани, защитни каски и правоспособност на водачите на моторни превозни средства; тематични родителски срещи в детските и учебните заведения в страната с участието на служители на „Пътна полиция“ от районните управления на МВР, представители на БЧК и други; на 8 май от 12.00 часа - почитане паметта на жертвите в пътни инциденти с подаване на светлинна и звукова сигнализация; а в края на седмицата – забавни и състезателни програми, посветени на темата за безопасността на децата като участници в пътното движение и изложба на детски рисунки.

На територията на ОДМВР – Русе за 2014 г. са регистрирани 86 ПТП /5,3%/ с участници употребили алкохол при който са ранени 41 граждани .От началото на тази година настъпилите ПТП при който водача е употребил алкохол са 19 при който са ранени 10 участника и 5 са загинали.

Най-аварийните пътища извън населените места за 2014 г. са както следва:

Русе – Бяла (І-5) – 224 ПТП, 9 убити и 51 ранени;

Русе – Силистра (ІІ-21) – 38 ПТП, 3 убити и 24 ранени;

Русе – Разград (І-2) – 54 ПТП, 2 убити и 38 ранени.

Най-аварийните пътища извън населените места от началото на 2015г. са както следва:

Русе – Бяла (І-5) – 60 ПТП, 6 убити и 23 ранени;

Русе – Силистра (ІІ-21) – 4 ПТП, с 2 ранени;

Русе – Разград (І-2) – 13 ПТП, 2 убити и 5 ранени.

За 2014 г. служителите на ОДМВР-Русе работещи по контрола на движението са установили 15838 нарушения. Съставени са 4935 акта и 9825 фиша.

Само от служители на сектор Пътна полиция за този период са установени 4973 нарушения за превишена скорост. 158 водача са установени че управляват след употреба на алкохол. 133 неправоспособни управляващи МПС.Дата на публикацията: 05 Май 2015 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици