27Ноември2021

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
FOCUS-NEWS.NET: Около 65% от учителите търпят психически тормоз, а около 2,5% от тях са подложени и на физически Водеща

FOCUS-NEWS.NET: Около 65% от учителите търпят психически тормоз, а около 2,5% от тях са подложени и на физически

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-жо Такева, през седмицата станахме свидетели на поредното нападение над учител в Севлиево. Как бихте коментирали случилото се?

Янка Такева: Смятам, че това е недопустимо. Гледах репортажите по телевизията и искам да поздравя колежката за това, че е подала веднага молба до прокуратурата. Съгласно чл. 131 от НК насилието върху учителите е криминализирано, така че тази майка нека да си получи наказанието и съответно да бъде като обица на ухото на всички останали родители, когато имат лични или психически проблеми, в работата или в семейството – училището не е мястото, където могат да използват учителите като боксова круша. Учителят е един човек с много важно място в общественото развитие на обществото ни и всички трябва да го уважават. Нямам думи, с които да определя това, което се случва. Апелирам директорът на училището да премести детето в друго училище. Тази майка не може да ходи по двора на училището.

Фокус: Зачестяват ли случаите на посегателства - психически и физически, над учители?

Янка Такева: Разбира се, че зачестяват. Виждаме, че всеки ден нещо се случва. Психическият тормоз е с изключително застрашителни размери. Около 65% от учителите търпят психически тормоз, а около 2,5% от учителите търпят и физически тормоз и тук прокуратурата трябва по бързото производство да наказва тези родители.

Фокус: Води ли се статистика колко учители са били жертви на агресия и физическо насилие в училище?

Янка Такева: Да. Ние правихме такова изследване преди 2 години и тези проценти са от него.

Фокус: Какво говори тази проява на агресия за състоянието на обществото ни и отношението му към учителите?

Янка Такева: Не е болно общество.

Фокус: Може ли обществото по някакъв начин да реагира, за да противодейства на проявата на агресия спрямо училите?

Янка Такева: Дълбоко съм убедена, че училищното настоятелство на училището в Севлиево трябва да вземе също отношение към тази майка. Родителите от класа на останалите ученици също ще трябва да вземат отношение. Била съм директор и тогава нямаше такива посегателства, защото хората имаха уважение към закона и към личността на човека до себе си, както и към хората като цяло. Сега с тази безнаказаност, агресия и с много други фактори, които влияят върху психиката им, се отключиха много агресивни прояви. Питам защо тази майка не е нанесла побой върху хората около себе си и в семейството си, а отива да бие учителката? Сега никой с нищо не се съобразява, хората нямат страх от закона и всеки мисли, че може да прави каквото си иска.

Фокус: Какви мерки трябва да се предприемат според Вас, за да се спре подобен тип посегателство над учителите?

Янка Такева: Що се отнася до законодателната уредба, НК е ясен и категоричен, От тук нататък вече трябва прокуратурата да образува много бързо производство и майката да си получи заслуженото наказание.

Фокус: Имаше идентичен случай на 7 януари, само че в Малко Търново, където отново майка нападнала учителка, обиждала я е и се е опитала физически да се саморазправи с нея. Най-вероятно жената ще бъде глобена 150 лева. Смятате ли, че санкция от такъв размер би била достатъчна, за да възпре гневен родител да нападне учител?

Янка Такева: По чл. 131 от НК има непарични глоби – има наказания от 3 до 10 години затвор, така че парични наказания може да има само, ако двете страни се споразумеят за това. В никакъв случай не би трябвало да се изкривяват закони. Проблемът е, че няма страх от закона и наказуемостта и се отключват най-различни прищевки, агресия, невъзпитано,некултурно, неуважаващо общество не само вътре в семейството, а и в обществената и социалната среда. Разпадна се обществото и семейството като социална единица и от тук нататък всеки прави каквото си иска в това общество. Това е изключително пагубно. Не знам тези родители не мислят ли за авторитета на собствените си деца, защото това дете не знам как ще се чувства в училище, знаейки всички каква майка има то. Чудя се това дете как ще седне на чина и ще погледне учителката си, като знае какво е направила неговата майка.

Фокус: При една такава проява на агресия децата стават свидетели, което няма как да не се отрази върху психиката на детето.

Янка Такева: Да, това се отразява и на тях, и на авторитета на учителката, и на училището. Трябва директорът не да засилва контрола на влизащи и излизащи, а просто да освобождава тези родители и децата да си търсят друго училище. В чужбина това не може да се случи. Когато там стане такова нещо, директорът кани бащата и майката на детето и им казва, че са злоупотребили с правилника на училището. През това време той е подготвил абсолютно всички необходими документи и им ги дава, за да преместят детето в друго училище. В чужбина така се постъпва, а ние говорим за засилване на охраната и заключване на училището. За един случай правим затворници и потърпевши всички ученици и родители, а този родител, който е извършил престъплението е герой в очите на другите, защото всички страдат заради него.

Фокус: Недостигът на кадри е болна тема в сферата на родното образование, пенсионирането, заплащането на учителите в страната – също, като към тези проблеми се добавя и заплахата от физическа саморазправа с учителите. Какво тогава може да стимулира един млад човек да тръгне по стъпките на тази престижна професия, когато вижда проблемите в сферата?

Янка Такева: Може само и единствено да бъде стимулиран, когато има ред и дисциплина в училището и се спазват закони. В случая директорът на севлиевското училище още на следващия ден след инцидента трябваше да е освободил детето и родителя.

Източник: Деница Стоилова, focus-news.netДата на публикацията: 04 Февруари 2016 Автор: Админ1
 

Социални мрежи

Абонамент

Електронен абонамент за новини и важни съобщения от СУ за европейски езици