08Юни2023

- St Constantine Cyril the Philosopher Secondary School of European Languages
Ученици от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ бяха гости в Районен съд – Русе Водеща

Ученици от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ бяха гости в Районен съд – Русе

На 04.05.2022 г. , следвайки програмата си от предвидени дейности, Младшите и Старшите посланици на Европейския парламент от СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“  и ученици от  ХІа и XIг клас в гимназията посетиха Съдебната палата. Съдия Явор Влахов и съдия Кристиан Гюрчев от Районен съд – Русе ги посрещнаха в съдебна зала № 1, за да ги въведат в света на правото.

Още преди началото на лекцията, младежите бяха приветствани с добре дошли лично от Председателя на съда госпожа Елена Балджиева. След това съдия Влахов им разясни принципа за разделението на властите, структурата на съдебната система, видовете дела, които се разглеждат в съда и разликата между тях. Нагледно беше показано кой къде застава в съдебната зала. Младежите искаха да узнаят как се става съдия в съда. Съдия Гюрчев разясни пътя, който трябва да бъде изминат, за да може юристът да работи като съдия, за ролята на съдията, прокурора и адвоката, както и за тежестта на доказателствата във всяко съдебно дело.

След като двамата съдии отговориха изчерпателно и на останалите въпроси, на финала всеки ученик получи Конституция на Република България и различни образователни брошури от Висшия съдебен съвет.Дата на публикацията: 05 Май 2022 Автор: СУЕЕ

Галерия със снимки